ארגונים מסוימים, בדרך כלל גופים ציבוריים ובנקים, מציעים לעובדיהם לפרוש מרצונם בתנאים משופרים או שנותנים מלכתחילה אפשרות לפרישה מוקדמת. זאת בדרך כלל משיקולים תקציביים או ארגוניים. זוהי כמובן הצעה שרוב העובדים שמחים לקבל, אך כמו כל דבר בעולם הפרישה, חשוב לוודא שאתם מכירים וממצים את זכויותיכם, על מנת שתוכלו להנות משנות הפרישה המוקדמת כפי שחלמתם.
רוצים לדעת עוד? במאמר זה נלמד על הליך הפרישה המוקדמת, פנסיית גישור, זכויות וחובות העובד, השפעת פנסיית גישור על רמת החיים וחשיבות התכנון הפיננסי רגע לפני שבוחרים בפרישה מוקדמת מעבודה. הכל על פנסיית גישור.
מה זה פרישה מוקדמת?
בעוד גיל הפרישה הרשמי הוא 67 לגברים, ו62-65 לנשים (בהתאם לשנת הלידה), ישנם מקומות עבודה המוציאים לפרישה הרבה לפני (הדוגמא המוכרת ביותר היא משרתי הקבע בצה׳׳ל). בדרך כלל, הפרישה המוקדמת היא חלק מסל הטבות שמטרתו לתמרץ עובדים לפרוש מצד אחד, ומנגד להביא לפגיעה קטנה יותר בזכויותיהם. בדרך כלל, כחלק מהפרישה המוקדמת, העובד מקבל גם קצבה מפנסיית הגישור, סוג של קצבת פנסיה תקציבית (היוצאת מתקציב המעסיק) ואמורה לשמש כ״משכורת״ במהלך התקופה שבין הפרישה המוקדמת לגיל הפרישה בפועל.
מה זה פנסיית גישור?
פנסיית גישור היא פנסיה המשולמת על ידי המעסיק המוציא את העובד לפרישה מוקדמת. פנסית הגישור נועדה לשמש כ״קרן פנסיה״ על חשבון המעסיק (מעין ״פנסיה תקציבית״ – המשולמת מתקציב הארגון) עד שהפורש יגיע לגיל הפרישה הרשמי. לאחר גיל הפרישה, תעבור האחריות לתשלומי קצבת הפנסיה לקרן הפנסיה בה מבוטח הפורש. כלומר, במהלך תקופת הפנסיה המוקדמת, מי שזכאי לפנסיית גישור, יקבל אחת לחודש ״תלוש קצבה״ מהמעסיק, על אף שכבר איננו עובד.
מהו גובה הקצבה בפנסיית הגישור
קצבת פנסית הגישור משולמת על ידי המעסיק לפי תלוש שכר. הקצבה מחושבת על פי התנאים הקבועים בהסכם הקיבוצי או ההסכם האישי. יש פנסיות גישור שמחושבות לפי משכורת אחרונה, אך חשוב לדעת כי ישנן תוספות שלא נכללות בפנסית הגישור, לדוגמא תוספות ביגוד, יוקר, דמי הבראה ומענקים, זאת בהתאם להסכם החל עליכם.
מהן הזכויות והחובות של העובד?
אי קיום יחסי עובד מעביד
אמנם, במהלך התקופה בה מקבלים תלוש שכר, אך בתלוש מצוין שזוהי פנסית גישור, ועל כן אין צבירה של ותק וזכויות הקשורות לותק (כמו לדוגמא הבראה), אלא אם סוכם אחרת. במהלך התקופה של פנסית הגישור, אתם יכולים לעבוד בעבודה אחרת או לפתח את עסקיכם, ללא שהדבר יפגע בזכות לפנסית הגישור. חשוב, עם זאת, שתשימו לב לנושא המיסוי החל הן על הכנסותיכם מפנסיית הגישור והן מהעבודה/ עסק החדשים, ותבצעו תיאום מס במידת הצורך.
המשך הפקדות לפנסיה
פרישה מוקדמת מהעבודה מקטינה את השנים בהם אתם צוברים לפנסיה (בין אם בזכויות – אחוזים, כמו בפנסיות ותיקות או תקציביות, או בצבירה של כספים כמו בפנסיות החדשות). בכך, יש פגיעה בגובה הפנסיה שתקבלו בעת הפרישה. אחת המטרות של חלק מתוכניות ולפרישה מוקדמת, היא להמשיך מצד אחד את ההפקדות לפנסיה (אם בכסף או בזכויות), ומצד שני לאפשר לפורש בפרישה מרצון להתחיל לקבל את קצבת ״פנסיית הגישור״ עוד טרם גיל הפרישה בפועל, שלאחריה יקבל את קצבת הפנסיה מקרן הפנסיה. חשוב לבדוק מהם התנאים המוצעים לכם והאם ממשיכים להפקיד עבורכם לפנסיה, וככל ולא – לוודא כי אתם ממשיכים את ההפקדות באופן וולונטרי.
תשלומי מיסים
במהלך התקופה בה מקבלים קצבה מפנסית הגישור, ישנה עדיין חובה לשלם תשלומי חובה, כמו מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות. במידה ואתם עובדים בעבודה נוספת, תוכלו, במעמד חתימת טופס 101 השנתי שלכם, לדווח על מקום העבודה הנוסף, כדי לוודא שלא שילמתם מס הכנסה ביתר.
מקצבת פנסית הגישור, ינוכו באופן אוטומטי תשלומי החובה המוטלים על עובד.
לאחר שהעובד יתחיל לקבל פנסיה מקרן הפנסיה, בגיל הפרישה, הוא יפסיק לשלם ביטוח לאומי ודמי בריאות על קצבת הפנסיה שלו.
פנסיית גישור: טעויות נפוצות
כאשר יוצאים לפרישה מוקדמת, ומקבלים פנסיית גישור, חשוב לבצע את ההליך באופן שקול, ולאחר בחינת התמונה המלאה. חוסר מודעות לנושאים שונים, עלולה להביא לטעויות שיעלו לכם כסף רב ויפגעו בזכויותיכם.
לדוגמא, כתוצאה מעבודה שהיא בהיקף נמוך יותר, במקביל לקבלת קצבה מפנסית הגישור. כאשר אתם יורדים במשרה, אתם למעשה מפחיתיתם את ״השכר המבוטח״ שלכם, כך שהוא קטן יותר ממה שהיה כאשר יצאתם לפרישה המוקדמת. הדבר עשוי לגרום להרעה בתנאים שלכם במידה ויש אירועי ביטוחי או בזכויות הפנסיוניות כאשר תגיעו לגיל הפרישה.
כמו כן, במידה ולא ממשיכים לכם את ההפקדות לפנסיה חדשה, תיפגע לכם הקצבה העתידית בשל אי ההפקדות ואתם לא מפקידים בעצמכם, הפנסיה שלכם עשויה להפוך ללא פעילה, מה שימנע מכם 6 חודשי הפקדה גם של המעסיק החדש.
נוסף על כך, כפי שהזכרנו קודם, פנסיונרים המקבלים פנסיית גישור עלולים לחשוב בטעות כי הם פטורים מתשלומים לביטוח לאומי בדומה לקבלת פנסיה רגילה. אי תשלום של דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות עשויים לגרור חובות וקנסות מוגדלים, לכן מומלץ לפנות למוסד לביטוח לאומי במטרה לבדוק מהן החובות אותם יש לשלם בתקופת הגישור.
כיצד משפיעה פנסיית הגישור על רמת החיים?
פנסיית גישור נקבעת על פי רמת ההכנסה של הפורש בזמן עבודתו, לצד תנאים משופרים בפנסיה מוקדמת בהתאם להסכמות עם המעסיק (לפי הסכם קיבוצי או אישי). עם זאת, עדיין סביר ותצטרכו להתרגל לרמת חיים שונה מזו שבה חייתם לפני הפרישה. במקרה זה ישנם פורשים רבים הבוחרים לבחור בעבודה חדשה לאחר הפרישה במשרה מלאה או חלקית על מנת להשלים את הפער, אך גם לפעולה זו יש השלכות פנסיוניות שחשוב להבין. בכל מקרה, ישנה חשיבות רבה בהתייעצות עם מומחה פרישה שיידע לסדר לכם את התמונה ולוודא כי אתם ממצים את זכויותיכם ולא פוגעים בהן.
חשיבות ליווי ותכנון פיננסי לקראת פרישה עתידית
מומלץ מאוד לבצע פרישה מוקדמת בליווי של מתכנן פרישה מכיוון שיש השלכות רבות ומשמעתיות לצעד זה. מתכנן פרישה ידריך אותכם בתהליך וידע לנתב את פעולותיכם באופן שיביא לפגיעה המינימלית בזכויותיכם, הכל כדי להבטיח לכם שגשוג והנאה משנות הפרישה שלכם.