תכנון פרישה

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

בעוד רובנו מחכים לשלב שבו נפסיק עם הגעה יומיומית לעבודה ומדמיינים את הימים הנעימים שלנו בחוף הים, בטיולים ובהגשמת כל חלומותינו, חשוב שנכיר בכך שהיציאה לגמלאות עשויה לפגוע כלכלית ולהביא להורדה ברמת החיים של הרבה מהפורשים. זאת משום שרובנו מסתמכים על העבודה כמקור ההכנסה המרכזי ולעיתים גם היחיד שלנו, ולכן חשוב שנדאג שהקצבה הפנסיונית שלנו תהיה גבוהה ככל הניתן על מנת שתהיה חלופה טובה למשכורת ככל וניתן. 

תוכן עניינים

במאמר הזה ניתן לכם טיפים למה חשוב, ואיך אפשר, לתכנן את הפרישה נכון יותר, . מה קורה כשתאריך הפרישה מחכה מעבר לסיבוב, איך לתכנן את הפרישה בצורה מושכלת ואיך משאירים אפילו לדורות הבאים. תכנון פרישה – המדריך המלא.

מתי יש להתחיל לתכנן את הפרישה?

על אף שחלקנו חושבים על הפרישה, בדרך כלל אנחנו מסתפקים בדמיון מה נעשה עם הזמן הפנוי שלנו, או מקסימום בוחנים את דמי הניהול והמסלול הפנסיוני, אך בתכנון הפרישה יש הרבה יותר מזה. צתקופת הזמן האידיאלית להתחיל בתכנון הפרישה עצמה היא 5 שנים לפני מועד הפרישה לגמלאות. טווח הזמן המינימלי לתכנון הפרישה עומד על חצי שנה – זאת על מנת לאפשר קבלת החלטות בצורה מודעת ובלתי נחפזת.

יתרונות תכנון פרישה בגיל צעיר

קיימים מספר יתרונות משמעותיים לביצוע תהליך תכנון פרישה מוקדם ככל האפשר, כגון:

  1. בחירת מסלול פנסיונ

בעוד לחוסכים בגיל צעיר, שלפניהם שנות חיסכון רבות, ממליצים לבחור במסלול חיסכון פנסיוני עם סיכון גבוה יותר, לשם למיקסום התשואה המצטברת לאורך תקופת החיסכון. לעומת זאת, כאשר אתם נמצאים בשנים הקרובות יותר לפרישה, צריך לוודא כי מסלול הסיכון תואם את טווח הזמן לפרישה, כדי שהכספים יעמדו לרשותכם בעת הפרישה, ולא יפגעו במדה ויהיו ירידות בשווקים.

  1. ניצול הטבות מס רלוונטיות

קיימות הטבות מס שונות הניתנות למיצוי במהלך שנות העסקתכם, כמו הפקדות למוצרים פנסיונים על מנת לקבל ניכוי וזיכוי עבור הפקדותיכם גם כשכירים וגם כעצמאים. 

בנוסף ניתן להפקיד לקרן השתלמות בהפקדה עד התקרה, בפטור ממס רווח הון במידה ולא פודים במהלך 6 שנים את הקרן. בנוסף כחלק מתכנון פרישה לפני מועד הפרישה תדעו האם תוכלו לנצל את הטבת המס הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190 וגם כאן להנות ממס על הרווחים מופחת מהרגיל של 15% במקום 25%.

כל אלו הטבות שכדאי לנצל במהלך השנים טרם הפרישה, ונועדו לעודד אתכם לחסוך בכללי ולפרישה בפרט, דבר שישתלם לכם מאוד בעתיד.

  1. בניית תיק השקעות מניב 

תכנון פרישה מראש מאפשר פיזור של הכספים שלכם באפיקי חיסכון והשקעה נוספים כחלק ומעבר ליסכון הפנסיוני במטרה לצבור כספים לתקופה שלאחר הפרישה. ככל ותבנו תיק השקעות בגיל צעיר יותר, תתאפשר לכם צבירת תשואה בשל אפקט ה”ריבית דריבית”, גם בתשואה נמוכה יותר.

  1. ידע הוא כוח

מודעות למצב כלכלי עתידי צפוי, מאפשרת לתכנן את המחייה והתצרוכת בהווה בצורה נכונה ולהימנע מטעויות הנובעות מחוסר הבנה ותשומת לב מספקת. באופן זה, תוכלו לצמצם מראש הוצאות ולחסוך יותר, על מנת שתוכלו לייצר מקורות הכנסה נוספים בעת הפרישה. או שתוכלו לבצע צעדים מקדימים מבחינת מיצוי זכויות או מיסוי, כדי למקסם את כספיכם ועוד. 

מתי אני מתכנן לפרוש?

בישראל קיימים 3 מועדי פרישה חוקיים:

פרישה מוקדמת

מגיל 60 אתם יכולים לפרוש מהעבודה וליהנות מהזכויות הפנסיוניות שצברתם כעובדים, אך יש לכך השלכות על גובה הקצבה.

פרישה רשות

הגיל בו אתם רשאים לצאת לפנסיה במידה ואתם מעוניינים, אך אינכם חייבים. גיל פרישה רשות עבור גברים עומד על 67, כאשר גיל הפרישה לנשים עולה בהדרגה מגיל-62 לגיל 65 (לפי שנת הלידה). סיום תהליך העלאת גיל פרישה לנשים צפוי להסתיים בשנת 2032.

פרישה חובה

גיל פרישת החובה, הוא הגיל בו רשאי המעסיק לחייבכם לצאת לפנסיה במידה והחלטתם להמשיך לעבוד לאחר גיל פרישת הרשות. גיל פרישה חובה הן עבור גברים והן עבור נשים עומד על 67. לתשומת לבכם, גיל פרישה חובה להורים שכולים מאפשר דחיה של היציאה לגמלאות לגיל 71 ועבור הורה לילד שנפטר במהלך שירותו הצבאי – גיל פרישה חובה עומד על 72. 

דגשים לתהליך תכנון הפרישה

דעו כמה אתם צריכים

הדבר החשוב ביותר להליך תכנון הפרישה הוא להבין כמה אתם צריכים עבורה. אם תדעו כמה בערך תצטרכו אחת לחודש, באמצעות הבנת התקציב שלכם, בלי ועם מותרות, ביחד עם מרווח ביטחון, תוכלו להבין מראש האם אתם עומדים ביעד או זקוקים להכנסות נוספות לאחר הפרישה. 

האם יהיו לכם הכנסות נוספות לאחר הפרישה ממקום עבודה או עיסוק נוספים?  

אחת ההחלטות המשפיעות על הפרישה שלכם, היא האם יהיו לכם הכנסות נוספות לאחר הפרישה, עליהם תוכלו להסתמך ביחד עם הקצבה כדי לכסות את עלויות המחיה שלכם. אנשים רבים גם  מתכננים להמשיך לעבוד לאחר תאריך הפרישה, ומתוך זה דוחים את קבלת הקצבה שלהם (וכפועל יוצא מגדילים אותה), או מקבלים משכורת לצד הקצבה. בכל מקרה חשוב לזכור שלא לעולם חוסן, וגם אם המשכתם לעבוד לאחר הפרישה, יכול להיות שתאלצו לפרוש באופן מלא, וחשוב להתכונן ליום זה. 

במצב בו אתם בעלי קרן פנסיה ותיקה, המשך עבודה לפי שכר מופחת (לדוגמא בגלל ירידה באחוז משרה), עשוי לפגוע בגובה השכר המחושב לכם עבור הקצבה, ובכל לצמצם את הזכויות שלכם.

 האם אתם צריכים לדאוג לבני משפחה? 

בעוד שכולנו מעוניינים לדאוג למשפחתנו ולרווחתם, בעת תכנון הפרישה, חשוב לבחון את החסכונות הפנסיונים והצרכים שלנו הפורשים, למול הצרכים של השארים שלנו או המוטבים. 

זכרו – ככל שנגן יותר על השארים ועל היורשים, תקטן הקצבה שלנו.

שארים

עוד בשלב תכנון הפרישה חשוב להבין, האם יש לכם שארים – כלומר אנשים שמסתמכים על הקצבה שלכם, ויקבלו קצבת שארים. החוק מגדיר מיהם השארים שלנו, ביניהם בני זוג או ילדים מתחת לגיל 21, או ילדים בעלי מוגבלות לכל חייהם.

בפנסיה התקציבית ופנסיה ותיקה, יבחן מצב השארים שלכם בעת הפטירה, ולא ניתן לקבוע אחרת. במידה ובעת הפטירה יש לכם שארים, הם יקבלו קצבת שארים בהתאם לתקנון הקרן.

לעומת זאת, בפנסיה החדשה (הצוברת) ניתנת לכם הבחירה בנוגע להגנות על השארים.

במידה ואין לכם שארים, עוד בתקופת החיסכון תוכלו להוריד את ביטוח השארים, כך שבמקרה של פטירה לפני הפרישה, הכסף יעבור ליורשיכם. לאחר הפרישה, תוכלו לקבוע את מידת ההגנה על השארים באמצעות מסלולים עם אחוזי קצבה שונים (0% ,30%, 60%, 100%).

ככל וניקח מסלול עם אחוז קצבה גבוה יותר, אנחנו נקבל פחות בקצבה שלנו.

כחלק מהשיקולים לגבי קצבת השארים, כדאי להתייחס לנתונים הבאים:

  • האם הקצבה שלי עם מסלול אחוז הקצבה עבורו תספק לי את צרכיי?
  • האם בן הזוג נתמך על ידיך? האם יש לו קצבת פנסיה שלו או הכנסות נוספות משלו?
  • כמה אחוז מהקצבה שלי בן הזוג יצטרך לשם המשך מימון מחייתו?
  • האם בן הזוג חולה או בעל תוחלת חיים נמוכה יותר?

בואו נראה דוגמא לקצבה של אישה העומדת לצאת לפנסיה בגיל 64 עם סכום צבור של 800,000 ש׳׳ח (ללא התייחסות לתקופת הבטחה עדיין – אל דאגה, נסביר עוד מעט גם על זה). 

הטבלה הבאה תציג את הירידה באחוז הקצבה של הפורשת, בתמורה להגדלת אחוז הקצבה של בן זוגה – כחלק מקצבת השארים:

אחוז קצבה 0%אחוז קצבה 30%אחוז קצבה 60%אחוז קצבה 100%
קצבת הפורשת4,1964,052.933,919.293,754.24
קצבת אלמן/נה (בן 60)1,215.882,351.573,754.24

תקופת הבטחה – הגנה גם על שארים ועל גם על יורשים

בקופות הפנסיה החדשות ישנה אפשרות לקבוע גם תקופת הבטחה, תקופה בה מתחייבת קרן הפנסיה להמשיך לשלם לכם את הקצבה, גם במידה ולא תהיו עוד בין החיים, כך שהסכום יגיע לשארים. במידה ואין שארים, הסכום יועבר למוטבים/ היורשים.

תקופת ההבטחה נעה בין 0 ל -240 חודשים – 20 שנה, וככל שתקחו תקופת הבטחה גבוהה יותר, סכום הקצבה יהיה נמוך יותר. 

באופן זה, אם נפטרת טרם סיום תקופת ההבטחה, השאר שלך יקבל את הקצבה המובטחת עד תום תקופת ההבטחה, ולאחר מכן את הקצבה לפי קצבת שארים. ובמידה ואין שארים, הקצבה המובטחת תעבור למוטבים.

חשוב להבין שההחלטה על המסלול היא בלתי הפיכה, כלומר גם אם יהיו שינויים במצב הזוגי שלכם (לדוגמא גירושין או זוגיות חדשה), פטירה של בן הזוג בטרם עת, או גילוי שהקצבה אינה מספקת את צורכיכם, לא תוכלו לשנות את המסלול ולכן חשוב שתבדקו עם מומחה לפרישה מה המסלול הנכון ביותר עבורכם.

תכנון פרישה במטרה לאפשר הורשת חלק מהפנסיה

במידה ואתם מעוניין להקצות חלק מהחיסכון הפנסיוני למטרות ירושה לאחר היציאה לפנסיה, אתם יכולים להשתמש בתקופת ההבטחה כדי לעשות זאת. במידה ואתם מעוניינים בהעברת הסכומים ליורשים מסוימים, חשוב שתקבעו זאת או במוטבי הקופה או כחלק מהצוואה שלכם, שחלה במידה ואין מוטבים מוגדרים. 

תכנון פרישה בהתאם למצב בריאותי מורכב

תכנון הפרישה מחייב הסתכלות מעמיקה וכנה על אורח ותוחלת החיים שלכם. קיומם של שארים או יורשים להם אתם רוצים להוריש כספים או לדאוג להם לאחר לכתכם, או היותם חולים או בעלי תוחלת חיים צפויה נמוכה יותר, משפיעים מאוד על הדרך שבה תנצלו את הכספים שצברתם בקרן הפנסיה. חשוב שתכירו בכך ותפעלו בהתאם כדי למקסם את הפנסיה. 

באיזו צורה נרצה לפדות חיסכון בקרן פנסיה או בקופת גמל?

השאלה איך לפדות את הכספים שצברתם במהלך השנים היא לא שאלה קלה ולוקחת בחשבון את המוצרים הפנסיונים שחסכתם בהם, את המצב האישי שלכם ומצבכם הבריאותי, את המיסוי שיחול והטבות נוספות ככל שיש. ננסה להרחיב קצת על השיקולים שעומדים בפניכם בעת קבלת ההחלטות.

מה עדיף, קצבה או הון?

יתרונות הבחירה במשיכה הונית:

  • כסף נזיל
  • ניתן לעשות איתו כל מה שרוצים

חסרונות הבחירה במשיכה הונית:

  • במידה ונוצל, לא יהיו כספים נוספים לפנסיה
  • אין הבטחה להמשך תשלומים לכל המשך חיי המבוטח
  • אין הבטחה לקצבאות לשארים או יורשים (תקופת הבטחה)
  • משיכת סכומים קצבתיים כהון ניתן ע”י היוון ומצמצם את הטבות המס כחלק מקיבוע הזכויות

יתרונות הבחירה בקצבה חודשית

  • הקצבה מובטחת לאורך כל חיי המבוטח (גם במידה וסכום החיסכון המצטבר היה נמוך ביחס לשנות חייו של הפנסיונר) ו
  • קיימת הבטחת קצבאות לשאירים או ליורשים.

חסרונות הבחירה בקצבה חודשית

  • החיסכון אינו נזיל ולא ניתן למשוך אותו כהון לאחר קביעת קצבה
  • במידה והפורש והפנסיונר נפטר אחרי תקופה קצרה, הכסף נשאר בידי קרן פנסיה/קופת הגמל (בהתאם לפנסיה שיש לפורש ואיזה מסלול הוא בחר.

בפגישת ייעוץ עם מומחה פרישה, ייבחנו הצרכים הנוכחיים והעתידיים של הפורש, ויבוצע שילוב בין משיכה הונית לקצבה, כדי להבטיח ניצול מקסימלי של הכספים והטבות המס. 

רכיבי החיסכון הפנסיוני

החיסכון הפנסיוני מורכב ממספר מרכיבים שכל אחד מהם מתנהג שונה בעת היציאה לגמלאות.

תגמולים

רכיב התגמולים הוא הרכיב שאתם והמעסיק הפרשתם לפנסיה מהמשכורת, על מנת שישמש את העובד לאחר הפרישה.

להלן מספר נקודות חשובות בנוגע לרכיבי התגמולים:

  • קצבתי – רוב החיסכון הפנסיוני נועד לשמש אותנו כקצבה שתספק את צרכינו לאחר היציאה לגמלאות. חשוב לדעת שהקצבה המזכה חייבת במס כמו משכורת, לפי מדרגות המס הקבועות בחוק. עם זאת, בתהליך תכנון הפרישה וקיבוע הזכויות, תיבדק הזכאות של הפורש לפטור ממס הכנסה על חלק מהקצבה או כולה לפי “נוסחת השילוב” ובהתאם להליך “קיבוע זכויות” (ראו עוד במאמר – קיבוע זכויות).
  • הוני – חלק מרכיב התגמולים בפנסיה ניתן למשיכה כהון. כדי להגיע לנוסחה הטובה ביותר למשיכה בניצול מקסימלי הטבות מס, מומלץ להיפגש עם מומחה פרישה, אך באופן כללי .
  1. ניתן לפדות כהון הפקדות שבוצעו לפני שנת 2000. 
  2. ניתן לפדות כהון לאחר גיל 60 הפקדות שבוצעו בין השנים 2000-2008 .
  • קופות גמל מאפשרות משיכה כהון בלבד ללא אפשרות לקבלת קצבה. במידה והעמית מעוניין בקצבה עליו להעביר את הכספים שנצברו – למוצר פנסיוני המשלם לקצבה.

פיצויים 

רכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני מאפשר משיכה הונית או קבלה כקצבה.

משיכה כהון

משיכה כהון של כספי הפיצויים מוגבלת בתקרה של 13,310 ש”ח (נכון ל-2023) בפטור ממס על כל שנת עבודה לפי מספר שנות העבודה, זאת במידה ויש רצף פיצויים (כלומר שלא משכנו את הפיצויים במהלך השנים).

חשוב להבין כי אמנם משיכת הפיצויים כהון היא פטורה ממס, אך היא מנצלת את הטבות המס הקיימות לכם כחלק מקיבוע הזכויות ומשפיעה על נוסחת השילוב.  תמריצים אלו נועדו על מנת לעודד את הפורשים לבחור בהגדלת הקצבה להבטחת הכנסה קבועה למשך ימי חייהם לאחר הפרישה ולא לפדות הון מקסימלי ככל הניתן ולהישאר ללא תמיכה כספית בעת זקנה. 

מענק פיצויים 

פרישה נחשבת כפיטורין לפי חוק פיצויי פיטורין, ולכן בעת הפרישה תקבלו פיצוי מקסימלי. במידה והמעסיק לא השלים את סכומי הפיצויים בחוק, שהם 8.33% מהשכר הקובע לכל חודש (או חודש משכורת לשנה), אם משום שהעובד לא הוגדר תחת סעיף 14 (שכיח בקרב עובדים ותיקים) או משום שהפקיד עבור העובד מינימום לפיצויים ולא את הסכום המלא (הופקדו לפיצויים רק 6% במקום 8.33%), על המעסיק להשלים את יתרת הפיצויים לעובד בצורת מענק.

להרחבה ראו מאמר – פיצויים .

התחשבנות ופריסת מס

במידה ומשיכת פיצויי הפיטורין גבוהה מהתקרה הפטורה במס או בהתאם למענק פיצויים החייב במיסוי – ניתן לבצע התחשבנות ופריסת מס לטובת הפורש עד 6 שנים אחורה או קדימה.

קרן השתלמות 

קרן השתלמות היא מוצר פנסיוני נזיל. בדרך כלל ההנחיה המקצועית (במידה ואין צורך בקרן ההשתלמות ) היא להימנע מפדיון קרנות ההשתלמות בשל אי החבות במס רווחי הון עד לתקרת ההפקדה השנתית לקרן ובשל יתרון אפקט הריבית דריבית המופעל על הכספים הצבורים בקרן השתלמות לאורך השנים. יותר מזה, במידה ואין צורך בכספים, זהו כלי השקעה שניתן להעביר לדורות הבאים ללא מס, כחלק מהירושה ותכנון העברה בין דורית. 

ראו עוד במאמר – קרן השתלמות 

מענקי פרישה

בהתאם להסכם בין מעסיק לעובד או לארגון עובדים, ישנה אפשרות שתקבלו סכומים חד פעמיים נוספים, בעת סיום העסקתכם לקראת הפרישה. סכומים אלו חייבים במס שניתן לפרוס – ראו מאמר מענקי פרישה. . חשוב לברר זאת מראש מול ההסכם, ההסכם הקיבוצי או עם חשבי השכר בארגונכם.

פדיון ימי חופשה

לפי חוק, חייב המעסיק לשלם פדיון ימי חופשה לעובד בסכום דמי החופשה שהיו משולמים לעובד במידה והיה מנצל את ימי החופשה בתוך תקופת עבודתו. אלו סכומים שיכולים לסייע לכם בעת הפרישה, אך חשוב שתזכרו כי סכום זה חייב במס. 

מה לגבי פדיון ימי מחלה?

פדיון ימי מחלה בכסף אינה הטבה לפי חוק, אלא לפי הסכם עבודה אישי, קיבוצי או לפי ענף. פדיון ימי המחלה עבור מי שזכאי יכולה לספק לכם סכום נוסף בעת הפרישה. להרחבה ראו מאמר על פדיון ימי המחלה.

קצבאות ביטוח לאומי

קצבת זקנה (אזרח ותיק)

קצבה המשולמת מגיל פרישה בהתאם לגובה הכנסות המבוטח ומגיל זכאות לקצבה ללא קשר לגובה ההכנסות.

הזכאים לקצבה

  1. אזרח ישראלי המבוטח בביטוח לאומי לתקופה של 3 שנים לפחות שהגיע לגיל פרישה וגובה ההכנסות שלו עד לרף מסוים שקבוע בחוק. 
  2. אזרחים ישראלים מגיל 70 ומעלה, זכאים לקצבה ללא קשר לגובה ההכנסה שלהם.

ראו מאמר נפרד קצבאות ביטוח לאומי

עבודה לאחר הפרישה – דגשים

  • ניתן לקבל קצבה חודשית ביחד עם המשך עבודה לאחר ההגעה לגיל הפרישה, זאת לאחר בחינת הזכויות מול קרן הפנסיה ומול המעסיק (תהליך של פרישה מדומה).
  • יש לבצע הליך קיבוע זכויות לאחר גיל הזכאות בקבלת פנסיה חודשית. במסגרת הליך זה נקבעת הזכאות לפטור ממס על פנסיה חודשית או על היוון קצבה.
  • על מנת להימנע מתשלום מס גבוה מהנדרש יש לבצע תיאום מס ולהגיש דוח שנתי למס הכנסה העשוי לזכות את העובד בהחזר מס במקרים מסוימים.

ראו מאמר ״עבודה לאחר פרישה״ להרחבות

פרישה מוקדמת מבחירה

ניתן להתחיל לקבל את קצבת הפנסיה החודשית עוד לפני גיל הפרישה לגמלאות, החל מגיל 60. הדבר יפחית בסכום הקצבה החודשית לעומת פרישה בגיל מאוחר יותר. 

פרישה מוקדמת מטעם המעסיק (או פרישה מרצון)

זוהי תוכנית לעידוד העובד לפרישה מוקדמת על ידי המעסיק לפני הגיעו לגיל פרישה על פי חוק, זאת בתמורה לתנאים משופרים לפרישה המגשרים על פני התקופה עד אשר יגיע העובד לגיל הפרישה הרשמי על פי חוק. במסגרת פרישה מוקדמת מרצון קיימים 4 מסלולי פרישה אפשריים: תשלום חודשי, מענקים, פנסיה מוקדמת וחבילת פרישה. פרישה מרצון מקובלת בעיקר במשרדים ממשלתיים, חברות ציבוריות ובנקים. המעסיקים פונים אחת לכמה זמן לעובדים עם תוכנית פרישה המוצעת לעובדים בגילאים המתאימים..

תכנון העברה בין דורית

תכנון הורשה (העברה בין-דורית) בתהליך תכנון פרישה

בתכנון הפרישה יש לשקול מהם ההגנות על היורשים הפוטנציאליים לאחר מותכם. ישלבדוק בכל מוצר פנסיוני האם ניתן להגדיר מוטבים, שירשו את הקופה, או שהיורשים הם לפי חוק. ישנם מוצרים פנסיונים (לדוגמה: קרן פנסיה למשל) בהם זכות השאירים לירושה גוברת על מוטבים או על צו ירושה ומוצרים פנסיוניים אחרים בהם ניתן להגדיר מוטבים (לדוגמה: ביטוח מנהלים, קופת גמל, קרן השתלמות וביטוח חיים).. בתכנון פרישה עבור מוצרים אלו יש לקבוע מי הם המוטבים ולהגדיר חלוקה מדויקת של הנכסים בהתאם לרצונותיכם, או להכפיף את כל המוצרים לצווואה שתיכתב על ידיכם ותגדיר כספים אלו.

בנוסף, יש לדעת כי עמית בקרן פנסיה חדשה, שאין לו שאירים רשאי להגדיר מוטבים כיורשיו הטבעיים. בעלי ביטוח מנהלים רשאים גם כן להגדיר יורשים טבעיים או לפי צוואה במידה ולא הוגדרו מוטבים ספציפיים.

ראו עוד במאמר – העברה בין דורית

אפשרות לקבלת קצבה מכספי הפיצויים והורשת כספי התגמולים 

מכיוון שכספי פיצויים חייבים במס לאחר מות המבוטח, למבוטחים בעלי חיסכון פנסיונ גבוהי, האופציה המועדפת היא לקבל קצבה חודשית מכספי הפיצויים ולהוריש את כספי התגמולים בפטור ממס, זאת כמובן במידה והקצבה מכספי הפיצויים מספקת את צורכיהם. 

במידה ולא מעוניינים בהורשה או העברה בין דורית

בקרן פנסיה – קיימת אפשרות בקרן פנסיה חדשה לוותר על אופציית ביטוח שאירים ובכך להגדיל את גובה קצבת הפנסיה שתשולם לאחר מועד הפרישה ואת גובה החיסכון. אפשרות זו מיועדת עבור עמית בקרן פנסיה חדשה ללא בן/בת זוג וילדים. ויתור בקרן פנסיה על ביטוח שארים תקף לשנתיים. לאחר שנתיים הביטוח יחודש אלא אם כן יפנה העמית מיוזמתו לחידוש הוויתור. בנוסף, ניתן לצמצם את תקופת ההבטחה ובכך להגדיל את הקצבה החודשית של הפורש.

בביטוח מנהלים – ניתן לקבוע בעת הפרישה, שהקצבה תהיה במהלך חיי הלקוח, ללא תקופות הבטחה ובכך להגדיל את הקצבה החודשית ללא הבטחה למוטבים.

הגנה על קטינים כאשר ההורה יוצא לגמלאות

קצבת שאירים ביטוח לאומי

בהתאם לחוק הביטוח הלאומי זכאים ילדים עד גיל 18 (ובמקרים מיוחדים עד גיל 20-21) שאחד מהוריהם נפטר לקבלת קצבת שאירים מהמוסד לביטוח לאומי. סכום הקצבה נכון לשנת 2023 עומד על 1,044 ש”ח עבור ילד אחד ו-788 ש”ח לכל ילד נוסף. במידה ושני ההורים נפטרו, זכאי כל יתום לקצבה של 2088 ש”ח.

ביטוח שאירים מטעם הביטוח הפנסיוני

כפי שכבר ציינו, ביטוח שארים לפי המסלול אותו בחר המובטח מבטיח תשלום של קצבה חודשית לשאירי הנפטר או לתשלום של סכום חד פעמי גדול עבור השארים.

תכנון פרישה – סיכום הדברים

כדי לבצע את תכנון הפרישה באופן נכון והמתאים לכם, נדרש להקיף מוצרים פנסיוניים רבים, להתייחס להיבטי מיסוי, הורשה, בחירה במשיכה הונית למול קצבה חודשית והתאמת מסלול פנסיוני לסטטוס המשפחתי של המבוטח ולגובה הכנסותיו. 

בנוסף, יש לשקול את זמן הפרישה הנכון עבורכם על מנת שתוכלו להנות בהם משנות הגמלאות ולייצר תמהיל פנסיוני מושכל עבורכם. על מנת לבצע את תכנון הפרישה בצורה מושכלת מומלץ לפנות למתכנן פרישה מוסמך שיאפשר קבלת פרספקטיבה רחבה על נכסים פנסיוניים והבטחת עתיד כלכלי שליו גם לאחר הפרישה וכן בהעברה בין דורית לפי רצון המבוטח. 

הכתבה עניינה אותך?
בעוד חלק מהפורשים רק מחכים להפיל את העט או להוריד את מדי העבודה, לצאת לפנסיה ולהירגע מהחיים, ישנם אנשים רבים המעוניינים להמשיך לעבוד גם לאחר הפרישה. באמצעות תהליך שנקרא "פרישה מדומה", תוכלו להנות משני העולמות - גם להתחיל לקבל קצבה מקרן הפנסיה וגם להמשיך לעבוד (במשרה מלאה או חלקית).

חופשה היא זכות יסוד של כל עובד בישראל, המובטחת להם בחוק העבודה (חופשה שנתית), תשי"ב-1951. חוק העבודה קובע כי כל עובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום, בסך של 12 ימים לכל שנת עבודה מלאה (כאשר מספר הימים עולה עם הותק או יכול להיות גבוה יותר על פי חוזה). במקרים מסוימים, עובד שהחליט שלא לנצל את ימי החופשה שלו במהלך תקופת עבודתו, יוכלו לבקש מהמעסיק לפדות את ימי החופשה שלו בסיום עבודתו. פדיון ימי חופשה בסיום עבודה הוא תשלום שמקבל העובד מהמעסיק עבור ימי החופשה שלא ניצל. התשלום משולם על פי שכר העובד ביום הפדיון וחייב במס הכנסה. ישנם פורשים רבים המסתמכים על פדיון ימי החופשה כסכום כסף נזיל נוסף.

הגעתם לגיל פרישה לגמלאות? מזל טוב. יש מי מכם שימשיכו הלאה לעבודה נוספת, בין אם לצורך השלמת הכנסה נוספת או אם לשם יצירת משמעות וסדר יום. כך או כך, חשוב שתדעו שקצבת הפנסיה נחשבת כמקור הכנסה ממש כמו משכורת, ולכן מי מכם שבוחר להמשיך בעבודה נוספת, יצטרך לערוך תיאום מס על מנת שלא תשלמו מס גבוה ותהנו מכמה שיותר מהכסף שהרווחתם. 

קיבוע זכויות הוא אחד המונחים והאירועים החשובים בעת הפרישה. קיבוע זכויות הוא תהליך של קביעת אופן חלוקת סל ההטבות מס לפרישה שניתן על ידי המדינה. קיבוע הזכויות הוא מהלך חד פעמי שלא ניתן כמעט לחזור בכם מהחלטותיכם, ולכן חשוב לבצע את ההליך באופן שקול. צעד זה יכול לשפר את מצבכם הכלכלי בפרישה באופן משמעותי, כך שתוכלו להנות מתקופת הפנסיה ולמקסם את הכסף שנשאר לכם בכיס למימון מחייתכם.

אין יותר פוסטים להציג

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

השאירו לנו פרטים וניתן לכם מענה

או התקשרו: 0508338533