רפורמת מסלולי השקעה בחסכון הפנסיוני שלנו

בשבועות האחרונים קיבלו רבים מאיתנו מכתב מקופת הגמל ,הפנסיה וקרנות ההשתלמות שלנו שכותרתו מיזוג או שינוי מסלולי השקעה במוצרי החסכון שלך. אומנם קל להתעלם, אך זו  הזדמנות טובה לעצור ולהסביר מה הרקע למכתבים אלה ומהי הרפורמה עליה מדובר. כמו כן, יכול להיות שזה זמן טוב לבחון את מסלולי ההשקעה שלכם והאם הם תואמים למטרותיכם ולסיבולת הסיכון שלכם.
תוכן עניינים

הרפורמה החדשה במסלולי ההשקעה בחיסכון הפנסיוני, שנכנסה לתוקף ב-1 ביולי 2024, מביאה עמה שורה של יתרונות משמעותיים לציבור החוסכים בישראל. מטרתה העיקרית היא להגביר את השקיפות, ההוגנות והבהירות במוצרי החיסכון הפנסיוני, תוך יצירת אפשרויות השקעה מגוונות יותר ומותאמות לצרכי החוסכים.

מהי הרפורמה

הרפורמה מסדירה את סוגי מסלולי ההשקעה שכל חברה יכולה להציע לחוסכים אצלה במוצרי החיסכון השונים, כגון קרנות הפנסיה, קופות גמל, קרנות ההשתלמות ופוליסות החיסכון. 

לפי העקרונות החדשים ישנם חמישה אשכולות, כל אחד בעל אופן השקעה אחר, המוצעים לחוסכים. תחת כל אחד מהאשכולות, ישנם מסלולי שונים, בעלי תמהיל השקעות שונים שהוגדרו על ידי רשות שוק ההון. האשכולות כוללים:

  • אשכול עוקבי מדדים, הכולל מסלולים פסיבים המשקיעים במניות ובאג׳׳ח בחלוקות שונות, מסלול S&P500 הצובר תאוצה, ומסלולי אג׳׳ח ממשלתי. במסלולים אלו עלויות “הוצאות ניהול השקעה” יהיו נמוכות יותר.
  • אשכול אפיקי השקעה סחירים – ניהול אקטיבי הכולל גם השקעה במדדים אך גם אג׳׳ח ומניות או כל נכס שהוא סחיר, ללא השקעה בנכסים שאינם סחירים (קרי שאינם נסחרים בבורסת שוק ההון, כמו נדל׳׳ן מסחרי, השקעה בתשתיות ועוד). במסלולים אלו עלויות “הוצאות ניהול השקעה” יהיו נמוכות יותר.
  • אשכול ניהול אקטיבי – השקעה בכל נכס שהוא, סחיר ושאינו סחיר. במסלולים אלו עלויות “הוצאות ניהול השקעה” יהיו גבוהות יותר עקב הניהול האקטיבי של מנהל ההשקעות.
  • אשכול ניהול אקטיבי בדמי ניהול משתנים – לא רלוונטי נכון לשנת 2024, אך יתאפשר בעתיד.
  • אשכול אמונה וקיימות – מסלולי השקעה התואמים את חוקי ההלכה, השריעה, כמו גם מסלולי קיימות הנמנעים מהשקעות בחברות העלולות לפגוע בסביבה. במסלולים אלו עלויות “הוצאות ניהול השקעה” יהיו ממוצעות.

תחת כל אחד מהמסלולים האלו, הוגדרו מראש מסלולי ההשקעה, באופן שכל חברה תוכל אומנם להשקיע באופן שונה, קרי במניות או מסלולים או אגרות חוב שונות, אך תמהיל ההשקעות קבוע מראש. לדוגמא מסלול ״אג׳׳ח עד 25% מניות״ הוא מסלול אקטיבי בו יושקעו 75% מהכספים באגרות חוב, ותהיה בו השקעה של עד 25% במניות. מסלולים הקרובים למסלולים אלו, כמו מסלולים של עד 10%, 15% א 20% במניות ימוזגו כולם כך שיהיה פחות מסלולי השקעה קיימים, אך המסלולים הקיימים יהיו בעלי תמהיל השקעות ברור יותר. באופן זה יהיה קל יותר לעקוב ולהשוות בין החברות השונות, ולבחור את החברה הנותנת לנו את התשואה הגבוהה ביותר. 

*מגבלת מסלולי השקעה

כמו כן, הרפורמה כוללת גם מגבלה על ההוצאות הישירות הנובעות מההשקעות. הוצאות ישירות הן עלויות שונות שאינן נכללות בדמי הניהול אותם אתם משלמים. הוצאות ישירות הן הגדרה כוללת ל״פערי תיווך״ עבור ניהול הכספים לדוגמא עלויות המרה למטבע חוץ, עמלת מכירה וקניה של נכסים סחירים ולא סחירים, תשלום לגופים מנהלים חיצוניים, דמי שמירה (קסטודיאן) ועוד., ככל ועלויות אלו גבוהות יותר, הן באות על חשבון התשואה שלכם, ולכן יש חשיבות לוודא כי הן לא גבוהות מידי למול התשואה המתקבלת.

מהם עקרונות ויתרונות הרפורמה לחוסכים?

  1. הגברת השקיפות: הרפורמה מביאה לסטנדרטיזציה של מסלולי ההשקעה, מה שמאפשר לחוסכים להשוות בקלות רבה יותר בין מסלולים שונים ובין גופים מוסדיים שונים. באופן קל יחסית תוכלו להשוות מהם דמי הניהול בין המסלולים השונים והתשואות, כך שתוכלו לקבל החלטות מושכלות ומבוססות מידע.
  2. הרחבת אפשרויות ההשקעה: עם הוספת מסלולים בניהול פסיבי (עוקבי מדדים) ומסלולים המשקיעים בנכסים סחירים בלבד, החוסכים נהנים ממגוון רחב יותר של אפשרויות השקעה. זה מאפשר התאמה טובה יותר לפרופיל הסיכון האישי ולמטרות הפיננסיות של כל חוסך.
  1. צמצום “הוצאות ישירות”: המסלולים החדשים, ובמיוחד אלה המתמקדים בהשקעות פסיביות ובנכסים סחירים, עשויים להוביל לצמצום בהוצאות הישירות הכרוכות בניהול ההשקעות. זה עשוי להביא לתשואות גבוהות יותר לחוסכים לאורך זמן.
  2. הגדרות ברורות יותר: הכללים האחידים לניהול מסלולי אג”ח, אג”ח משולבים עם מניות וכיו”ב מאפשרים לחוסכים להבין בצורה טובה יותר את תמהיל ההשקעות במסלול שלהם. זה מסייע בקבלת החלטות מושכלות יותר בהתאם לרמת הסיכון הרצויה.
  3. איזון וגיוון: ההגבלות על החשיפה למדדים במסלולים עוקבי מדדים (בין 10% ל-50%) מבטיחות פיזור סיכונים טוב יותר ומונעות ריכוזיות יתר, מה שעשוי לתרום ליציבות ארוכת טווח של החיסכון והימנעות מסכנות של השקעות לפי “אופנות”
  4. התאמה לטווח ארוך: הרפורמה מעודדת חשיבה ארוכת טווח בניהול החיסכון הפנסיוני, מה שמתאים לאופי של חיסכון זה ועשוי לשפר את התוצאות הפיננסיות לאורך זמן.
  5. אפשרויות להשקעה לפי “ערכים”: הרפורמה הסדירה מסלולי השקעה בהם ניתן לשלב ערכים שאינם רק פיננסיים טהורים כגון מסלולי אמונה המנוהלים לפי כללי ההלכה או השריעה וכן מסלולי השקעה לפי עקרונות קיימות וסביבה.
  6. מסלולים לטווח השקעה קצר: הרפורמה מסדירה אפשרות “להחנות” כספים במסלול השקעה ברמת סיכון נמוכה מאד לתקופה מוגבלת בזמן. אפשרות זאת מתאימה לחוסכים שעתידים להשתמש בחסכון תוך בפרק זמן של מספר חודשים.

חשיבות הליווי המקצועי

הרפורמה אמנם מבורכת אך אינה מושלמת. הרפורמה אינה מפחיתה את החשיבות של ליווי מקצועי לעניין ניהול ההשקעות בחסכון הפנסיוני. להיפך, היא עשויה לבלבל ולהביא לחששות נוספים מצד החוסכים.

הגדלת מגוון אפשרויות ההשקעה במוצרי החסכון הללו מחזק את החשיבות של התייעצות מקצועית על מנת לא לבצע בחירות שלא מתאימות לנו או שיסכנו את החסכון שלנו. 

שימו לב שמסלולי ההשקעה ברפורמה הם לרוב חדשים ולא ניתן לבחון את ביצועי העבר שלהם במידה ותרצו להשוות ביצועים בניגוד למסלולים הקיימים בהם ניתן לבחון ולהתרשם מביצועי העבר שלהם.

להלן מספר דוגמאות של שאלות שנרצה לשאול ולהתייעץ:

  1. בהתקרבי לגיל הפרישה – האם נכון לשנות מסלול השקעה? האם אני יודע כיצד ישפיעו בחירותיי במסלולי השקעה על תכנית הפנסיה שלי? ומה לגבי כספים שמיודעים להורשה או כבטחון ליום סגריר? האם כספי הפנסיה שחסכתי יספיקו למחייתי?
  2. רמת סיכון – חשוב להבין שישנה תנודתיות בין רווחים להפסדים בהשקעות שלכם. כאשר מסלולי ההשקעה מושקעים בנכסים בעלי סיכון גבוה יותר, כמו מניות, כך פוטנציאל הרווח, התשואה, גבוה יותר. לעומת זאת, השקעה באגרות חוב נחשבת לסולידית יותר, אך משמעותה שהתשואה בדרך כלל נמוכה יותר. חשוב לבחון את רמת הסיכום שלכן, כמה אתם יכולים להתמודד עם הפסדים בהשקעות שלכם והאם יש לכם מספיק טווח זמן להשקעה כדי לתקן את ההשקעה ולחכות שהיא תהיה רווחית שוב.
  1. טווחי הזמן להשקעה – חשוב לבחון את מסלולי ההשקעה בהם אתם חוסכים גם ביחס למטרות וטווחי הזמן שאתם מעוניינים להשקיע.. בעוד חלק מהכספים, כמו כספי הפנסיה, מיועדים לטווח ארוך, יכול להיות שכספים אחרים (לדוגמא קרנות ההשתלמות שלכם), מיועדים לטווח קצר יותר. חשוב לבחון את מסלולי השקעה ביחס גם לטווח הזמן הצפוי להשקעה, לשם מיצוי פוטנציאל התשואה והטבות המס.
  1. האם שינוי במצב משפחתי או בריאותי מחייב התייחסות למסלול ההשקעה? 
  1. המצב הכלכלי והפוליטי בישראל – האם יש להתייחס לכך בבחירת מסלולי ההשקעה? האם ניתן לבחור מסלול השקעה שאינו חשוף לישראל או שמנטרל את השפעת שער השקל מול הדולר? או אולי להיפך – האם ניתן לבחור מסלול שמשקיע בישראל ולא בחו”ל? האם ניתן לדעת איך באמת משקיע כל גוף פנסיוני את הכספים שלי?

כל אלה ועוד הן דוגמאות לדילמות ושאלות שיש להניח על שולחנו של איש המקצוע שמלווה אותנו. אומנם השינוי במסלולי ההשקעה, שנכנס לתוקף ב-1 ביולי 2024 אינו מחייב אותכם לביצוע פעולה כלשהי. יחד עם זאת, זוהי הזדמנות לבחון האם מסלולי ההשקעה בהם אתם מושקעים אכן מתאימים לכם. אין חשיבות גדולה מהתאמת אפיקי ההשקעה בחסכון הפנסיוני והפיננסי שלנו לצרכינו האישיים וצרכי משפחתנו. אין גם פתרון אחד שמתאים לכולם ולכן המלצות משכנים, מרשתות חברתיות ומשיחות סלון מסוכנות ורצוי להימנע מהן. על כן, ככל ותזדקקו לסיוע מקצועי, אתם מוזמנים לפנות אלינו ולהשאיר פרטים באמצעות טופס ״יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?״ , ונשמח לסייע.

הכתבה עניינה אותך?
0 / 5

Your page rank:

כתבות נוספות

במהלך תהליך הפרישה שלכם תיתקלו בטופס 161, טופס שמהווה את הודעת המעסיק על פרישה מעבודה של העובד. זהו טופס המופק בעת ניתוק יחסי עובד מעסיק ביניכם (בין אם בשל עזיבת מקום העבודה בשגרה, פרישה או פטירה של עובד). בטופס זה המעסיק מיידע על תשלום הכספים ששולמו לעובד במועד העזיבה כגון: כספי פיצויים/ כספי מענקים עקב פרישה, וכספים שהופרשו במהלך השנים לפיצויים או מענקים. במקרה של פטירה, בו למעשה לא בוצע ניתוק ליחסי העובד-מעסיק, יצהיר המעסיק על הכספים להם זכאים השארים/ היורשים, הבאים בנעלי הנפטר וזכאים לכספים שהגיעו לו. טופס 161 משמש כבסיס לניצול של כספי הפיצויים, התחשבנות מול מס הכנסה והכנה לפרישה נכונה. בטופס 161 מפורטים זכויותיו של העובד בגין כספי פיצויים, מענקי פרישה והפרשות סוציאליות אחרות כגון פדיון ימי מחלה.
קופת גמל לפי תיקון 190 היא מוצר פופולרי המאפשר חיסכון לקצבה אך גם מאפשר חיסכון נזיל. הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190 מציעה מגוון רחב של יתרונות, כגון הטבות מס משמעותיות, אפשרות להגדלת קצבה מוכרת באמצעות הפקדה וגמישות רבה בבחירת מסלולי השקעה.

חוק גיל פרישה, תשס"ד-2004 הוא חוק הקובע את הגיל בו עובדים זכאים לפרוש מחמת גילו ממקום עבודתם, קרי לצאת לגמלאות ואת הזכויות הנובעות מגיל פרישה זה. גיל זה נקבע בחקיקה ובהסכמים קיבוציים.

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

השאירו לנו פרטים וניתן לכם מענה

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

השאירו לנו פרטים וניתן לכם מענה

או התקשרו: 0508338533