טופס 161 החדש: המדריך לפרישה

במהלך תהליך הפרישה שלכם תיתקלו בטופס 161, טופס שמהווה את הודעת המעסיק על פרישה מעבודה של העובד. זהו טופס המופק בעת ניתוק יחסי עובד מעסיק ביניכם (בין אם בשל עזיבת מקום העבודה בשגרה, פרישה או פטירה של עובד). בטופס זה המעסיק מיידע על תשלום הכספים ששולמו לעובד במועד העזיבה כגון: כספי פיצויים/ כספי מענקים עקב פרישה, וכספים שהופרשו במהלך השנים לפיצויים או מענקים. במקרה של פטירה, בו למעשה לא בוצע ניתוק ליחסי העובד-מעסיק, יצהיר המעסיק על הכספים להם זכאים השארים/ היורשים, הבאים בנעלי הנפטר וזכאים לכספים שהגיעו לו. טופס 161 משמש כבסיס לניצול של כספי הפיצויים, התחשבנות מול מס הכנסה והכנה לפרישה נכונה. בטופס 161 מפורטים זכויותיו של העובד בגין כספי פיצויים, מענקי פרישה והפרשות סוציאליות אחרות כגון פדיון ימי מחלה.
תוכן עניינים

החל מ01.01.2024 , נכנס לתוקף טופס 161 החדש (המשלב מספר טפסים קודמים, 161 הישן ו-161א׳), ומעסיקים מחויבים להודיע לרשויות המס על פרישה מעבודה של עובדיהם באמצעות טופס זה. כמו כן,  גם במידה והפרישה התבצעה לפני תאריך זה, אך מדווחת לראשונה לאחר תאריך זה, יש להשתמש בטופס 161. טופס 161 החדש מאפשר למעסיקים לדווח לרשויות המס על ניתוק יחסי עובד-מעסיק (בעת פרישה, פטירה או סיום עבודה). כמו כן, טופס 161 מאפשר גם לעובד למלא את בקשותיהם לגבי ייעוד הכספים העומדים לרשותם ובכך חשיבותו הרבה עבורכם. 

הדיווח יתבצע במועד ניתוק יחסי עובד-מעסיק, ובמקרה של פרישה, בעת מועד הפרישה המוחלט והסופי של העובד הטופס ויציין את הסכומים שנצברו עבור העובד, המענקים שקיבל, זכויותיו על תקופת עבודתו אצל המעסיק (במידה ויש מספר מעסיקים, ימולא הטופס עבור כל מעסיק בנפרד), זאת, בין אם הכספים משולמים על ידי המעסיקים ישירות (מענקים כגון מענק הסתגלות, מענק פרישה, פדיון ימי מחלה) ובין אם באמצעות חסכונות פנסיונים שנצברו במהלך השנים (קרי, כספי הפיצויים שנצברו לכם בקרנות הפנסיה או קופות הגמל השונות).

מבנה טופס 161 החדש:

חלק א’ – הודעת מעסיק

המעסיקים ידווחו את כל הפרטים ביחס לפרישת העובדים.

– א.1 פרטי העובד – אלו הם פרטי העובד שעבורו מוגש הטופס, כגון שם, תעודת זהות ופרטי המגורים לשם זיהוי והמשך טיפול.

– א.2 פרטי המעסיק  – פרטי המעסיק איתו מסתיימים יחסי העובד-מעסיק, כפי שמופיעים בתלושי השכר. במקרה של מספר מעסיקים, ימולא הטופס עבור כל מעסיק בנפרד.

– א.3 סיבת הפרישה – בחלק זה תפרטו מהי סיבת הפרישה, כאשר במקרה של פטירה, יבואו היורשים או השאירים בנעלי העובד שנפטר.

  • טיפ – אם סיבת הפרישה היא בשל נכות יציבה של 75% לפחות, ניתן יהיה להנות מהטבות המס הנובעות מקיבוע זכויות כבר בעת ניתוק יחסי העובד-מעסיק, ללא צורך לחכות לגיל הפרישה. 

– א.4 תקופת העבודה – תקופת העבודה בה עבדתם אצל המעסיק הנוכחי.

– א.5 תקופות עבודה לא רציפות/ שינויים בשיעור המשרה/ הפחתות שכר – במידה וביצעתם שינויים במהלך תקופת ההעסקה כמו שינוי באחוזי המשרה, הפחתות שכר או הפסקות בתקופות העבודה, יציינו זאת בחלק זה.

– א.6 משכורת העובד (השכר הקובע לחישוב פיצויי פיטורין) – לתשומת לבכם, המשכורת שלכם כוללת רכיבים נוספים מעבר לשכר, כמו שעות נוספות, תוספות רכב, אש׳׳ל ועוד. לשם הבנה מהו הסכום הרלוונטי לטופס זה, יש לבחון את ״המשכורת המבוטחת״ כפי שהיא מופיעה בתלוש השכר, ולא להתייחס רק לשורה התחתונה של ״משכורת ברוטו״.

– א.7 פנסיה תקציבית- זהו חלק הרלוונטי למי שזכאי לפנסיה תקציבית מטעם המעסיק בהתאם לתנאי העסקתו או הסכם העובדים שחל עליו. עובדים שאינם זכאים לפנסיה תקציבית צריכים למלא כי אינם זכאים..

– א.8 תשלום מענק פרישה לשיעורין- חלק מהסכמי העובד-מעסיק יכולים לקבוע כי חלק מתשלומי מענקים/ פיצויים ישולמ לאחר ניתוק יחסי העובד-מעסיק, ולא מיד בעת ניתוק יחסי עובד-מעסיק או לפניו. במידה ויש מענקים מסוג זה, יש להפחיתם מהטבלה בסעיף א.9

– א.9 פירוט המענקים- כל כספי פיצויי פיטורים/ מענקי פרישה. כל משלם ירשם בנפרד ולפי סוג התשלום.

– א.10 זקיפת כספי פיצויים- הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה שהעובד חויב במס- החל משנת 2017, במידה והופקדו כספים לרכיב הפיצויים בקופות גמל (כגון קופות גמל, קרנות פנסיה או פוליסות מנהלים), ובוצע עבורם זקיפות מס (כפי שיוסבר להלן), יש למלא את סכומי ההפקדות הנומינליות ואת הסכום שיש בקופה נכון ליום מילוי הטופס (כולל רווחים).

מהי זקיפות מס לפיצויים – המעסיק מחויב בהפקדה לרכיב הפיצויים עבור שכרכם, כאשר ישנה תקרה להפקדות. כאשר ההפקדה גבוהה מהתקרה החודשית (נכון לשנת 2024, התקרה היא 3,457 ש׳׳ח לרכיב הפיצויים), החלק בהפקדה שהוא מעל התקרה, נחשב כמו שכר נוסף (בגלל שהוא הטבה לעובד). על החלק הזה חל מס הכנסה (כמו על משכורת). כדי למנוע כפל מס, בעת הפרישה, על סכומים אלו שעליהם כבר שולם מס בעת ההפקדה, לא ישולם מס הכנסה בעת המימוש. כספים אלו יהיו חייבים רק במס רווח הון, בשונה מיתר כספי הפיצויים, עליהם לא שולם מס בעת ההפקדה ולכן הם חייבים במס הכנסה בעת המימוש (בהתאם לתנאים שקבעתם בקיבוע הזכויות).

– פרטים נוספים.

– א.11 המעסיק ימלא סעיף זה רק במידה והעובד ביצע הליך של פרישה מדומה (ראה מאמר מצורף בנושא פרישה מדומה) ומתן סכומי הקצבה התבסס בחלקו או במלואו על כספי פיצויים מהמעסיק הנוכחי.

-א.12 התקרה לרצף קצבה ברירת מחדל: בעבר, כאשר עובד לא מילא טופס 161, כספי הפיצויים עברו אוטומטית לרצף קצבה, קרי חלק מקצבת הפנסיה שהעובד צובר, וההתחשבנות עבור כספי פיצויים אלו תהיה ביום משיכת הקצבה. בטופס 161 החדש, יש למלא את החלק הזה, וניתן לייעד את כספי הפיצויים לרצף קצבה כברירת מחדל, בתנאי שהסכום שנצבר בפיצויים הוא מתחת לסכום של 405,900 ש׳׳ח או לחילופין תקרה שנתית של  עד 41,500 ₪ כפול שנות העבודה, האופציה הגבוהה מביניהם (נכון לשנת 2024).

יש למלא חלק זה גם במידה והעובד בחר לייעד את הכספים לקצבה כחלק מהטופס החדש.

א.13 סכומים מרביים לפרישה – נתוני עזר לעובד: 

אין חובה למלא חלק זה,  אך הוא עוזר מאוד להסביר ולעשות סדר לעובד בעת ניתוק יחסי עובד-מעסיק. העמודה כוללת סכום המענק הכולל היא סך כל הסכומים הבאים המצויינים בנפרד וצוינו גם בסעיפים לעיל:  סכום לרצף קצבה, סכום לרצף פיצויים, סכום מענק פטור סכום ומענק חייב במס.

חלק ב’ – הודעת עובד

העובד ימלא את חלק זה ויציין את בחירותיו ביחס למענקי הפרישה (ההתייחסות היא לכספי פיצויים ולמענקים ולא לכספי התגמולים) שהמעסיק העמיד לרשותו, בהתאם לסכומי המענקים המופיעים בחלק א׳9 ומולאו על ידי המעסיק 

הסכום הכולל – כלל הסכום הקיים תחת אותו המענק. את הסכום הזה יש לחלק לעמודות הבאות כפי שהעובד מעוניין, בהתאם לזכויות ופטורים אותם הוא מעוניין לנצל״ איך הוא מעוניין להתייחס אליהם:

  • רצף קצבה – בחלק זה יש למלא את הסכומים מתוך כספי הפיצויים שהעובד מתכנן להשאיר בקופה לקצבה (כלומר קופת הגמל/ קרן הפנסיה. פוליסת המנהלים.). כספים אלו מיועדים לפידיון כקצבה במועד הפרישה הסופי.
  • רצף פיצויים (מעסיקים) – בחלק זה יש למלא את הסכומים שהעובד לא מושך כיום מהפיצויים ובכך דוחה את התחשבנות המס בגין הפיצויים המגיעים לו ממקום העבודה הנוכחי, עד למועד הפרישה הסופי.
  • סכום המענק הפטור לפי סעיף 9(7)א לפקודת מס הכנסה – זהו פטור על כספי פיצויי פיטורים ומענק פרישה עד לתקרה, שמורכב מהשכר המבוטח כפול מספר שנות העבודה, ולא יותר מסכום של 13,750 ש”ח לשנה עבור כל שנת עבודה (נכון לשנת 2024).
  • פטור מוגדל – במידה ויש פער בין השכר המבוטל לתקרת הפטור, ישנו פטור מוגדל. הפטור המוגדל, יחושב לפי שכר חודשי אחרון כפול 1.5 כפול מספר שנות העבודה אצל המעסיק ,ולא יותר מ-13,750 ₪ כפול מספר שנות העבודה (נכון לשנת 2024). סכום הפטור המוגדל יצורף לסכום המענק הפטור לפי סעיף 9(7)א לפקודת מס הכנסה.
  • סכום המענק החייב במס – יתרת הסכומים מהמענקים שלא נכללו ברצף הקצבה, רצף הפיצויים או תחת סכום המענק הפטור לפי סעיף 9(7)א.

** משיכת כספים חייבים במס – במידה וכספי הפיצויים עוברים את התקרה המוכרת, או לחילופין על מנת שלא לפגוע ב”קיבוע זכויות” בגיל הפרישה, ניתן למשוך את כספי הפיצויים ללא שימוש בפטור. משמעות הדבר היא שתחויבו במס עבור כספי הפיצויים החייבים.

כחלק מתכנון פרישה, במידה ותחויבו במס עבור המענקים, ניתן לבצע הקטנה ופריסת חבות המס באמצעות מילוי טופס 116ג׳. לשם ביצוע תהליך זה, מומלץ להיעזר במומחה פרישה לשם וידוא כי פריסת המס אכן תיטיב אתכם. 

חלק ג’ – חישוב המעסיק, הנחיות לקופות הגמל ודגשים לעובד.

אם התקיימו אחת מהחלופות המפורטות בחלק ג’, עליכם להנחות את קופות הגמל לגבי אפיון הכספים וניכוי המס, בהתאם לחלופות ובכפוף לתנאים המפורטים בטופס.

החלופות הן:

  • חלופה א׳ – העובד לא העביר למעסיק את חלק ב׳ בטופס.
  • חלופה ב׳ – העובד העביר למעסיק את חלק ב׳ בטופס והתקיימו תנאים מסוימים (כפי שיפורט להלן)
  • חלופה ג׳ – העובד העביר למעסיק את חלק ב׳ בטופס וסימן את הצהרות העובד בחלקם או במלואן, והתקיימו תנאים מסוימים (כפי שיפורט להלן).

– חלופה א’: 

העובד לא העביר למעסיק את חלק ב’ בטופס – רשות המיסים מודעת לכך שבמקרים רבים העובד לא ימלא את חלק ב’, ולכן הם מאפשרים למעסיק לקבוע כי במידה שהעובד לא החזיר למעסיק את הטופס והתקיימו יתר התנאים המצוינים להלן,ראו בכספים כאילו הושארו בקופה לצורך קבלת קצבה.

   – התנאים הם:

  1. העובד לא מילא והעביר את חלק ב׳.
  2. סך הסכומים שהופקדו בקופות הגמל לקצבה אינו עולה על התקרה לרצף קצבה ברירת מחדל“ (הנקובה בסעיף 9(7א)(ז1) לפקודה). נכון לשנת 2024 התקרה עומדת על 405,900 ₪.
  3. מעבר לסכומים כאמור בסעיף 2., העובד אינו זכאי למענק פרישה נוסף ממשלם שאינו קופת גמל לקצבה (כלומר המעסיק לא נתן מענק נוסף בפרישה מעבר לכספי הפיצויים שהופרשו למוצרים הפנסיוניים שברשות העובד).

– חלופה ב’:

 העובד העביר למעסיק את חלק ב’ ובנוסף, התקיימו כל התנאים המצוינים להלן. אחת מהמטרות של טופס 161 היא לתתן כלים נוספים למעסיק לדווח לגבי בחירותו של העובד ביחס למשיכת פיצויים פטורים, רצף קצבה או רצף פיצויים מבלי שהעובד יצטרך לגשת לפקיד השומה בעצמו.

   – התנאים הם:

     1. כל הסכומים שהועמדו לרשות העובד בקופות הגמל (קוד משלם 4 ו-6-) מנוהלים באותה חברה מנהלת (לדוגמא, חברת הביטוח ״כלל ביטוח״ מנהלת את כל כספי הפנסיה שלכם, גם אם הם מפוצלים למוצרים שונים תחת אותה החברה).

     2. העובד אינו מוגדר כבעל שליטה במעסיק או קרובו של בעל השליטה במעסיק.

     3. במקרה של תשלום מענק פרישה עקב פטירה – הסכומים שהועמדו לטובת השאירים פטורים ממס בהתאם לסעיף 9(7א)(ב) לפקודה ו/או הכספים הצבורים בקופת גמל יועדו למטרת תשלום קצבת שאירים. לתשומת לבכם, במקרה שהתקבל מענק פרישה עקב פטירה, תקרת הפטור תעמוד על 27,500 ש׳׳ח לשנה (נכון לשנת 2024) כפול שנות עבודה אצל המעסיק, קרי תהיה כפולה מהתקרה של סעיף 9(7א), העומדת נכון לשנת 2024 על 13,750 ש׳׳ח.. 

     4. העובד לא חויב במס בגין הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו- 3(ה3)(1ב) לפקודה. כלומר, לא בוצעה זקיפות מס לרכיב הפיצויים כפי שפורט לעיל.

     5. בקשות העובד בחלק ב1. נעשו ביחס לכל הסכומים שהועמדו לרשותו, והם תחת מגבלת הסכומים המרביים המפורטים בסעיף  א.13 לעיל.

     6. הודעת העובד אינה כוללת בקשות נוספות בחלק ב2. – כגון בקשה לפריסת המענק החייב או בקשה לרצף פיצויים.

     7. העובד סימן בחלק ב3. כי התקיימו לגביו כל ההצהרות, או העובד לא סימן כי התקיימו לגביו כל ההצהרות כאמור אך, העובד לא ביקש סכום מענק הפרישה או רצף פיצויים בקטגוריה 4 וכן סכום הפיצויים הכולל לא עולה על התקרה המוגדרת כקטגוריה 1.

– חלופה ג’:

סעיף ג’2- 

חלק ג.2 ימולא על ידי העובד במידה והעובד לא עומד בדרישות ״המסלול הירוק״ ( התחשבנות ישירה של המעסיק מול הקופות ופקיד השומה).

במידה והמעסיק מילא חלק זה (ג2.), על העובד להגיש לפקיד השומה את הטופס למעסיק ולקופות הגמל ביחס לסכומים המדווחים בטופס זה. במקרה בו העובד לא יעביר למעסיק הנחיות כאמור והעובד זכאי למענק מהמעסיק (קוד משלם – 1), המעסיק ינכה מסכום מענק הפרישה המשולם על ידו את המס בהתאם לתקנות, ללא מתן הפטור הקבוע בסעיף 9(7א) לפקודה.

סעיף ג’3- הצהרת המעסיק. אנא וודאו כי המעסיק מילא את הסעיף הנ׳׳ל, וחתם עם חותמת המעסיק או החברה, לפני שאתם מגישים את הטופס.

לסיכום, אין ספק שתהליך הפרישה ותכנון הפנסיה הוא צעד חשובץ עם זאת, זהו תהליך המלא באתגרים ובעיות שיכולות להשפיע על החיים הפיננסיים שלכם. הקשיים האלה ניתן לצמצום באמצעות תכנון מוקדם, וכמובן התייעצות עם מומחה בתחום פרישה. התייעצות יעילה תאפשר לכם לגשת לתכנון הפרישה באופן יעיל וחלק, הלוקח בחשבון ש.

 כל אדם מגיע לגיל הפרישה והפנסיה במצב פיננסי שונה. לכן,  חשוב לקחת בחשבון את תנאי הפרישה הפנסיה, את המספרים והסכומים הפיננסיים השונים, כדי לבצע את פעולת הפרישה באופן הטוב ביותר ובלי קשיים פיננסיים נוספים.

טופס 161 החדש מהווה כלי חשוב בתהליך הפרישה ותכנון הפנסיה, ויש לו ערך גם מבחינה משפטית. כשנתקלים בכאבי ראש בנושאי פרישה ותכנון פנסיוני, כדאי לפנות למומחה בתחום הפרישה שיכולים לסייע בהבנת הנושא ובייעוץ המתאים למקרה הספציפי, כאשר מאמר זה מתבסס על מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי מותאים אישית.

הכתבה עניינה אותך?
טופס 161 החדש: המדריך לפרישה במהלך תהליך הפרישה שלכם תיתקלו בטופס 161, טופס שמהווה את הודעת המעסיק על פרישה מעבודה של העובד. זהו טופס המופק בעת ניתוק יחסי עובד מעסיק ביניכם (בין אם בשל עזיבת מקום העבודה בשגרה, פרישה או פטירה של עובד). בטופס זה המעסיק מיידע על תשלום הכספים ששולמו לעובד במועד העזיבה כגון: כספי פיצויים/ כספי מענקים עקב פרישה, וכספים שהופרשו במהלך השנים לפיצויים או מענקים. במקרה של פטירה, בו למעשה לא בוצע ניתוק ליחסי העובד-מעסיק, יצהיר המעסיק על הכספים להם זכאים השארים/ היורשים, הבאים בנעלי הנפטר וזכאים לכספים שהגיעו לו. טופס 161 משמש כבסיס לניצול של כספי הפיצויים, התחשבנות מול מס הכנסה והכנה לפרישה נכונה. בטופס 161 מפורטים זכויותיו של העובד בגין כספי פיצויים, מענקי פרישה והפרשות סוציאליות אחרות כגון פדיון ימי מחלה.
5 1 5 1
0 / 5

Your page rank:

כתבות נוספות

בשבועות האחרונים קיבלו רבים מאיתנו מכתב מקופת הגמל ,הפנסיה וקרנות ההשתלמות שלנו שכותרתו מיזוג או שינוי מסלולי השקעה במוצרי החסכון שלך. אומנם קל להתעלם, אך זו  הזדמנות טובה לעצור ולהסביר מה הרקע למכתבים אלה ומהי הרפורמה עליה מדובר. כמו כן, יכול להיות שזה זמן טוב לבחון את מסלולי ההשקעה שלכם והאם הם תואמים למטרותיכם ולסיבולת הסיכון שלכם.
קופת גמל לפי תיקון 190 היא מוצר פופולרי המאפשר חיסכון לקצבה אך גם מאפשר חיסכון נזיל. הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190 מציעה מגוון רחב של יתרונות, כגון הטבות מס משמעותיות, אפשרות להגדלת קצבה מוכרת באמצעות הפקדה וגמישות רבה בבחירת מסלולי השקעה.

חוק גיל פרישה, תשס"ד-2004 הוא חוק הקובע את הגיל בו עובדים זכאים לפרוש מחמת גילו ממקום עבודתם, קרי לצאת לגמלאות ואת הזכויות הנובעות מגיל פרישה זה. גיל זה נקבע בחקיקה ובהסכמים קיבוציים.

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

השאירו לנו פרטים וניתן לכם מענה

יש לכם שאלה או צורך בהתייעצות קטנה?

השאירו לנו פרטים וניתן לכם מענה

או התקשרו: 0508338533